7 mei 1945

Bij een onderzoek naar de Leersumse familie Meijer kwam ik per ongeluk op het onderstaande terecht.

 

In den avond van 7 Mei 1945 om circa 22.45  uur werden wij, mijn zwager Hendrik Joan van den Ham en ik Gerrit Meijer, door 11 a 12 Duitschers overvallen. Deze Duitschers behoorden zeer waarschijnlijk bij de groep Nederlandse SS-ers van de Pantzergrenadiers, gelegerd bij kasteel Prattenburg. Voorop liepen 4 mannen, daarna circa 10 meter er achter de rest.

Wij bevonden ons tusschen beide groepen in. zonder eenige aanleiding begonnen de vier vooropgaande SS-ers, die ons dus reeds gepasseerd waren, te schieten, waardoor mijn zwager gedood werd. Wij waren beiden duidelijk kenbaar als leden van de Binnenlandsche Strijdkrachten. Later zijn de SS-ers gevangen genomen en na verhoor bij den Engelschen commandant weer op vrije voeten gesteld. Dit verhoor geschiedde in het huis van Oscar graaf Bentinck in de Overstraat (recht tegenover de ingang van kasteel Amerongen) te Amerongen.

 

Mevrouw Loek Caspers schrijft in haar boek: “Vechten voor vrijheid”, over dit voorval:

Amerongen was op 7 Mei 1945 bevrijd door de Geallieerden. Ze werden verwelkomd door burgemeester Jonkheer Hendrik van den Bosch, die door huisarts Kars was opgehaald van zijn onderduikadres op het landgoed Ginkelduin.

 

Op slechts 50 meter van het gemeentehuis waren nog gewapende Duitse soldaten in de villa Oranjestein ingekwartierd. En daar verschillen de twee versies van het gebeurde van elkaar. In het ene geval kwamen de Duitsers van Prattenburg en in het andere uit Amerongen zelf. In beide gevallen komen de Duitsers wel uit het bos en waren ze op weg naar het centrum van Amerongen.

 

De avond van 7 Mei waren er 15 Britse militairen in Amerongen achtergebleven om de veiligheid van de burgers te garanderen ivm Duitse aanwezigheid. Gerrit Meijer en zijn zwager Hendrik Joan van den Ham, beiden lid van de Binnenlandse Strijdkrachten werden door de Engelsen naar huis gestuurd. In de Imminkstraat komen de zwagers de Duitsers elkaar tegen. Ze zijn elkaar gepasseerd en plotseling beginnen de Duitsers van achteren te schieten. De 19-jarige van den Ham wordt in de rug getroffen en sterft ter plaatse. In Hendrik Joans overlijdensacte staat als tijdstip van overlijden 23.00 uur.

Jonkheer en mevrouw van den Bosch waren op weg naar het huis van doktor Anton C. Kars, in de burgemeester Boschstraat 20, waar ze de nacht zouden doorbrengen. In de Imminkstraat struikelt mevrouw van den Bosch bijna over het lichaam van van den Ham wat op straat was blijven liggen.

 

Hendrik  Joan van den Ham is geboren te Maarn op 16 December 1925 en vermoord te Amerongen 7 Mei 1945. Hij was een zoon van Gerrit Jan van den Ham (1891-1950), hotelhouder en Geertruida Wilhelmina Kamphuis (1923-1993). De aangifte van het overlijden van Hendrik Joan is gedaan door Aart Bos, 75 jaar, sigarenfabrikant te Amerongen. Hendrik Joan was hulp in het hotelbedrijf van zijn vader. Gerrit en zijn vrouw Geertruida liggen in Amerongen begraven op dezelfde begraafplaats als hun zoon.

 

Hendrik Joan van den Ham is begraven in het oorlogsgraf op de Nieuwe Algemene Begraafplaats te Amerongen. Naast hem ligt sergeant Jan Meijer die in de Meidagen 1940 bij Zutphen sneuvelde.

 

Er is waarschijnlijk meer te vinden over dit voorval. Alleen alle archieven zitten ivm de corona omstandigheden potdicht. Maar we blijven zoeken. Zo moet er een proces verbaal zijn van de ondervraging door de Engelsen van de Duitsers. Dit moet zich in het Engelse oorlogsarchief in Kew bevinden. Maar ook Engeland is op dit onbereikbaar voor Nederlanders.

 

Met heel veel dank aan mijn Amerongse naamgenoot  Jan Hoogendoorn voor het aanvoeren van gegevens.

 

Jan Hogendoorn

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.