Archeologische- en cultuurhistorische excursie Amerongse Bos op zaterdag 24 september

archeologische- en cultuurhistorische excursie

Archeologische- en cultuurhistorische excursie

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van het Utrechts Landschap, nemen u op deze dag mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren u langs tal van archeologische – en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten?
We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud, schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken- en beukenhakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achtergelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit de Tweede Wereldoorlog.

Aanmelden via de website van het Utrechts Landschap
Wij ontvangen u graag om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen.

Het informatiecentrum is prima bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren aan de Burgwal in Amerongen.

Voor deze excursie is inschrijven verplicht. Dat kan via de website van het Utrechts Landschap.
De deelname is gratis! We gaan op pad in groepen van ongeveer 15 personen per gids. Inschrijving per dag kan voor maximaal 30 personen. We respecteren alle vereiste Coronaregels en hanteren de 1,5 meter regel. De excursie zal 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventuele teken. Zorg bij warm weer voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de archeologische– en cultuurhistorische geheimen van het Amerongse Bos.

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.