Archeologische- en cultuurhistorische excursie in het Amerongse Bos op zaterdag 19 november

archeologische- en cultuurhistorische excursie

Archeologische- en cultuurhistorische excursie (foto: Frank Noordenbos)

Iedereen kent de Utrechtse Heuvelrug als een uitgestrekt bosgebied waar je plezierig kunt wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden maar dat er in de bossen ook veel archeologische- en cultuurhistorische overblijfselen te zien zijn, is veel minder bekend. Met name het Amerongse Bos is bijzonder rijk aan archeologie en cultuurhistorie. Hier vond in de 18e eeuw de eerste bosaanleg van de heuvelrug plaats door bewoners van kasteel Amerongen en hier is ook het hoogst gelegen punt van de Utrechtse Heuvelrug.

Twee gespecialiseerde gidsen van Team Amerongse bos, onderdeel van Utrechts Landschap, nemen u op deze dag mee op een interessante excursie in het Amerongse Bos. Zij voeren u langs tal van  archeologische – en cultuurhistorische bezienswaardigheden en geven bij alles een toelichting.

Wat mag u verwachten?

We bespreken de ontstaansgeschiedenis van de Heuvelrug in de laatste twee ijstijden, wijzen op de ijs- en sneeuwsmeltwaterdalen, de lange historie van Amerongen en de betekenis van de kasteelbewoners voor het dorp en het Amerongse Bos, de historische paden over de heuvelrug, de oude handelsroute naar Veenendaal, de potstalcultuur en de vroegere tabaksteelt. We tonen grafheuvels van zo’n 5000 jaar oud,  schaapsdriften, historische boswallen, karrensporen uit de late middeleeuwen, grindgaten, eiken-en beukenhakhout, etc. Iedere periode en gebruiker heeft hier in de afgelopen eeuwen z’n sporen achter gelaten. Recent ontdekte men nog munitiedepots uit WO II.

Aanmelden via de website van het Utrechts Landschap.   

Op zaterdag 19 november ontvangen wij u graag om 13.00 uur bij het informatiecentrum Utrechts Landschap, Veenseweg 8, Amerongen.

Het informatiecentrum is prima bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren aan de Burgwal in Amerongen.

Voor deze excursie is  inschrijven verplicht. Dit kan alleen via de website van Utrechts Landschap op de pagina activiteiten.

De deelname is gratis! We gaan op pad  in groepen van ongeveer 15 personen per gids. Inschrijving kan dus voor maximaal 30 personen. De excursie zal 3 uur duren. Deze excursie is minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Goed schoeisel is gewenst. Na afloop is het raadzaam te controleren op eventueel opgelopen teken. Zorg bij zonnig weer voor bescherming tegen de zon en neem een flesje water mee. We verheugen ons erop u kennis te laten maken met de archeologische – en cultuurhistorische  geheimen van het Amerongse Bos.

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.