Een overval op het kasteel Amerongen in 1517

Een buitendijks stukje drassige grond, waar een oude arm van de Rijn door stroomt is het begin van het huis Amerongen. Het perceeltje sluit aan op de hof van de eerste Amerongse kerk, de Sint-Pieter. Twee broers Borre laten daar hun kasteeltoren bouwen, die ze opdragen aan de graven van Holland.

Huis en dorp zijn zeker vier keer verwoest en verbrand in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Het huis Amerongen wordt een twistappel door de heren van Culemborg, die sterke banden met Bourgondië hebben. De laatste Borre, die het huis bewoont is Beerte. Zij vervalt tot armoede, nadat het huis grotendeels is afgebrand.

Tenslotte wordt Amerongen aangeboden aan de opperschout van Utrecht, Goert van Reede, door Philips II. Goert, als rechterhand van Alva fervent ketterjager voert als steunpilaar van de nieuwe orde met één pennenstreek de reformatie door.

Daarover meer in een schets van de turbulente vroegste geschiedenis van het huis Amerongen en haar bewoners tot aan de overdracht aan Goert van Reede.

Klik op: https://amerongenmiddeleeuwen.blogspot.com/ en dan bovenin het scherm op strategisch steunpunt

Het artikel “Strategisch steunpunt” is onderdeel van een reeks over o.m. de Grote Ontginning; Bourgondiërs en Amerongen; de familie Van Zuylen van Natewitsch; de Reformatie in Amerongen en de eerste vier Van Reedes. Uitmondend in een overall publicatie in 2022. Ze zullen vanaf nu met enige regelmaat op de site Amerongeninspireert.nl verschijnen.

De artikelen op bovengenoemde website zijn geschreven door Leo Schreuders. De voorouders van Leo wonen vanaf de 16e eeuw in Amerongen met een directe bloedlijn naar Frederik van Reede, de tweede van Reede in Amerongen. Leo werkt sinds zijn pensionering 3 jaar geleden aan toevoegingen op de bestaande lokale geschiedschrijving van zijn geboortedorp over periode van 1500-1650.

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.