Lezing Spergebied Den Treek in oorlogstijd

U kent dit gebied vast wel: Den Treek, de Leusderhei en het Henschotermeer, ingeklemd tussen Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Maarn op 15 km afstand van Amerongen. Dit gebied was in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers grotendeels afgesloten. Over de heftige geschiedenis van dit gebied is dan ook maar weinig bekend. Een maand geleden is het boek “Afgegrendeld” gepubliceerd waarin beschreven wordt wat er in dit gebied in oorlogstijd heeft plaatsgevonden. Het boek is het resultaat van veel onderzoek in oorlogsarchieven en dagboeken en 45 interviews met oud-bewoners van dit gebied.
Eén van de auteurs van dit boek, Harry Ruijs, geeft op 3 mei 2022 een presentatie over de gebeurtenissen in dit gebied. Belicht wordt onder meer het door de Duitsers aangelegde schijnvliegveld om de aandacht van de vliegbasis Soesterberg af te leiden, de opleiding van 4.000 Hollandse jongens tot SS-er, de executies op de Leusderhei en de ontwapening van 13.000 Duitse militairen in mei 1945.
De lezing op dinsdag 3 mei om 20.00 uur wordt gegeven in de Napoleonschuur, Burg.Jhr.H.van den Boschstraat 44. Aanmelden via: www.cursusprojectamerongen.nl

Tweede Wereldoorlog, foto niet van hier.

Tweede Wereldoorlog, foto niet van hier.

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.