Editie 2019

18e MAARTEN LUTHER WANDELTOCHT zeer succesvol verlopen!

Op zaterdag 2 november 2019 trokken in totaal ruim 500 enthousiaste wandelaars door de schitterende bossen van Amerongen, Elst, Overberg en Leersum. Het weer had 2 gezichten: de ochtend was druilerig met af en toe een flinke regenbui. Maar aan het begin van de middag klaarde het prachtig op en konden de wandelaars genieten van een heerlijk herfstzonnetje. De natuurgebieden en landgoederen langs de route lagen er wederom prachtig bij. Vijf kerken in de diverse dorpen hadden voor de wandelaars hun deuren gastvrij geopend als rust- en/of controlepunt. Er kon gekozen worden voor een afstand van vijf, tien, vijftien, twintig, dertig of veertig kilometer. Ook kon worden gekozen voor een combinatieafstand van zestig kilometer voor de langeafstandswandelaars.

Net als vorig jaar trokken alle wandelaars door de middeleeuwse tuinen van Kasteel Amerongen waar een route van ruim één kilometer was uitgezet en men kon genieten van de sier- en moestuinen en waterpartijen met pittoreske bruggen.

Reeds om kwart voor zeven in de ochtend meldden zich al enthousiastelingen voor de afstand van zestig kilometer. Vanaf dat moment was het tot aan het tijdstip van sluiting van de start/finishlocatie een gezellige drukte bij Restaurant Het Berghuis.

De tocht heeft dit jaar een nieuwe organisator gekregen, Organisatiebureau Amerongen Inspireert. De Stichting Maarten Luther Wandeltocht is eind vorig jaar opgeheven. Organisatiebureau Amerongen Inspireert is zeer tevreden over deze eerste door haar georganiseerde editie en dankt alle vrijwilligers die hebben meegeholpen om deze dag goed te laten verlopen. Mede dankzij hen kunnen we terugkijken op een wandeldag die zonder incidenten is verlopen. Ook speciale dank aan de kerken langs de route die weer gastvrij hun deuren openden voor de wandelaars. Dank ook aan het Kasteel Amerongen en het Gebruikersplatform Utrechtse Heuvelrug voor hun medewerking en ondersteuning.

Wij kijken met enthousiasme uit naar de twintigste editie van de Maarten Luther Wandeltocht op zaterdag 7 november 2020 en duimen dat deze door mag gaan! Noteert u de datum alvast?

 

Editie 2018

18e MAARTEN LUTHER WANDELTOCHT zeer succesvol verlopen!

Op zaterdag 3 november 2018 trokken in totaal achthonderdvierenvijftig enthousiaste wandelaars door de schitterende bossen van Amerongen, Elst, Overberg en Leersum. Het was die dag prachtig weer en de natuurgebieden en landgoederen langs de route lieten zich van hun mooiste kant zien. Vijf kerken in de diverse dorpen hadden voor de wandelaars hun deuren gastvrij geopend als rust- en/of controlepunt. Er kon gekozen worden voor een afstand van vijf, tien, vijftien, twintig, dertig of veertig kilometer. Ook kon worden gekozen voor een combinatieafstand van zestig kilometer voor de langeafstandswandelaars.

Voor het eerst dit jaar trokken alle wandelaars ook door de middeleeuwse tuinen van Kasteel Amerongen waar een route van ruim één kilometer was uitgezet en men kon genieten van de sier- en moestuinen en waterpartijen met pittoreske bruggen. Reeds om kwart over zes in de ochtend meldden zich al enthousiastelingen voor de afstand van zestig kilometer. Vanaf dat moment was het tot aan het tijdstip van sluiting van de start/finishlocatie een gezellige drukte bij Restaurant Het Berghuis.

Het bestuur van de Stichting Maarten Luther Wandeltocht kijkt dan ook met tevredenheid terug op een zeer geslaagde wandeldag. Veel dank is verschuldigd aan de kerken langs de route die weer gastvrij hun deuren openden voor de wandelaars. Dank ook aan het Kasteel Amerongen en het Gebruikersplatform Utrechtse Heuvelrug voor hun medewerking en ondersteuning. En natuurlijk is er veel dank voor onze vrijwilligers waardoor het evenement zo succesvol kon verlopen.

 

Editie 2017

ZEVENTIENDE MAARTEN LUTHER WANDELTOCHT GOED VERLOPEN!

De zeventiende uitvoering van de Maarten Luther Wandeltocht zit er weer op. Zaterdag 4 november 2017 trokken ruim zevenhonderd wandelaars door de schitterende bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Ondanks de magere weersvoorspellingen eerder die week bleek het op zaterdag prachtig wandelweer te zijn. Vooral in de ochtend en de vroege middag tooide de zon de bossen in de mooiste kleuren en kon volop worden genoten van de Amerongse, Prattenburgse en Leersumse natuurgebieden. Helaas werden de wandelaars in de loop van de middag toch nog getroffen door flinke regenbuien.

De grote toeloop en de voor ons als organisatoren verrassend grote vraag naar herinneringen leidden er jammer genoeg toe dat we een aantal wandelaars bij het afmelden moesten vertellen dat hun herinnering zal worden nagezonden. Dat zullen we ook zeker doen! Zodra Koninklijke Begeer de levering heeft uitgevoerd, zullen we alle rechthebbenden hun welverdiende herinnering toezenden. Mocht u over dit onderwerp nog vragen hebben, dan kunt u direct contact opnemen met Bert Huibers, tel. 06-51421697 of per e-mail: berthuibers@planet.nl.

Maarten Luther Wandeltocht 2017

 

Verslag van een deelneemster

Het is zaterdagochtend 4 november 2017 en ik rij met een heerlijk zonnetje over de provinciaalse weg naar Amerongen. De reis zelf is al een klein feestje, zo mooi staan de bomen langs de kanten van de weg. Ik verheug mij op een kleurrijk bos. Ik zal, zo blijkt, niet teleurgesteld gaan worden.

Twee jaar geleden heb ik hier ook gelopen, de 20 km. Toen ging de tocht in een wijde cirkel óm het Amerongse Bos heen. En hoewel het die dag stralend weer was, buitengewoon warm voor de tijd van het jaar en de zon scheen als nooit tevoren, maakte het mij somber. Ik had mij verheugd om door het mooie loofbos te wandelen. Dit jaar pak ik het anders aan en kies ik voor de 15 km.

Aangekomen bij parkeerplaats parkeer ik de auto op een van de laatste plekjes. De wandeling van de auto naar Het Berghuis en de naast gelegen Bergschuur is al een klein voorproefje van wat er deze tocht te wachten staat. Algauw zie ik een prachtig authentieke kabouter Spillebeen paddenstoel, rood met witte stippen. In gewoon Nederlands: de vliegenzwam. Ik schrijf me in, ga op pad en het begint gelijk goed. Een mooie route door het bos. We lopen onder de grote beukenbomen, ik houd er van. Het schiet alleen niet op: foto hier, foto daar. Slingerend volgen we het fietspad door het bos richting Leersum. Loofbos, gemengd bos, naaldbos. Het is prachtig. Om mij heen zie ik diverse kleuren groen, bruin, geel en rood.

En ook laag bij de grond is veel prachtigs te zien. Elfenbankjes, zwammen, russula’s, zwavelkopjes; paddenstoelen zijn niet uit de losse pols te determineren. Eenmaal thuisgekomen pak ik er toch het paddenstoelenboek bij. Het zou zomaar kunnen dat ik de knotsvoettrechterzwam, grauwe amaniet en de paarse schijnridderzwam heb gezien.

Wat ik ook gezien heb is dat er één mens of mensen zijn die het nodig vinden om pijlen te vernielen of zelfs helemaal weg te halen. Wat gaat er in het hoofd van zo’n iemand om? De uitgezette pijlen worden keurig en met oog voor de omgeving opgehangen of geplakt en altijd weer na afloop van de tocht verwijderd. Er wordt hard gewerkt door de organisatie om dit alles voor elkaar te krijgen. Is het nu zo moeilijk om van andermans spullen af te blijven?

Aangekomen in Leersum wordt de bostocht een kerkentocht. In diverse kerken zijn er controle- en stempelposten. De eerste stempelpost is in de Johanneskerk. De tweede is in de Michaelskerk. Deze kerk heeft sinds mijn laatste bezoek een verbouwing ondergaan. Het is prachtig geworden. De gastheer wijst me op de middeleeuwse nis, alwaar vroeger meneer pastoor het wijwater terug liet vloeien in gewijde grond. Deze nis is bij de restauratie weer tevoorschijn gehaald. Nu liggen er gedachtenisstenen ter herinnering aan de overledenen dit jaar. Een mooie verstilde plek. De derde stempelpost is in de katholieke Sint Andrieskerk. Tijd voor een boterham: onder het genot van ontspannende klassieke muziek en een lekker beker koffie geniet ik van mijn pauze.

Verder gaat het over Landgoed Zuylestein. Het is hier alsof je via de achterdeur binnenkomt en via een mooie laan naar de voorkant loopt. Alwaar in restaurant Il Sogno een doe-het- zelf stempelpost is ingericht! Als besluit mogen we zelf een kruisje plaatsen op onze controlekaart. Een klein stukje langs de provinciale weg en dan lopen we het prachtige Amerongen binnen. “Rechtsaf door hek richting kasteel”, lees ik op mijn routebeschrijving. Even ben ik in verwarring, moeten we nu wel of niet door het hek richting kasteel Amerongen? Of ben ik ongezien al een hek gepasseerd?“ Linksaf vóór Kasteel Amerongen”, lees ik. Een pijl wijst naar links, vóór het kasteel langs.

Tegelijk zie ik enkele wandelaars terugkeren uit de tuin. Ik besluit zelf ook even polshoogte te gaan nemen. Een prachtig zicht op tuin en kasteel is mijn deel, maar hier langs gaat de route niet. Dat is mij wel duidelijk. Op naar de stempelpost in de Andrieskerk. Daar aangekomen krijg ik maar liefst twee stempels. Een van de Andrieskerk en een van de kerk de Ark. Die kerk is gesloten en daarom krijgen we de stempel hier. Na even vragen blijkt de sluiting niet enkel vandaag te zijn maar voor altijd. De gemeenschap is samengegaan met de Andrieskerk. Na kerkvernieuwing nu dus een kerksluiting. Ai. En dat alles binnen enkele kilometers afstand.

De laatste controlepost voor die dag, de Rijnkapel, is vandaag gesloten. Vanaf de Rijnkapel gaat het bijna in een rechte lijn terug naar de startplaats. Als uitsmijter nog een laatste mooie laan door het bos en dan kom ik aan bij de Bergschuur en meld ik mij af.

Als ik tegen half drie richting de auto loop begint het zachtjes te druppelen. Nog geen twee minuten later zit ik in de auto en draai ik met zwiepende ruitenwissers de rotonde op om naar huis te gaan. Tevreden kijk ik terug op een mooie wandeldag.

Sandra

 

Editie 2016

De 16e Maarten Luther Wandeltocht, die gehouden werd in 2016, had 701 deelnemers. Allen hebben genoten van de mooie bosrijke routes. Volop in prachtige herfstkleuren. Iedereen was zeer enthousiast over de goede bepijling en de koffie en thee onderweg in de open kerken op de route. Velen zeiden in 2017 zeker weer te komen meedoen.

 

Editie 2011

Fantastische Maarten Luther Wandeltocht op zaterdag 5 november 2011

Wat een prachtig zonnig herfstweer was het! Dat zal de reden zijn geweest dat we dit jaar 800 wandelaars hebben mogen verwelkomen. Zij genoten van de mooie routes door de bossen van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. In de kerken onderweg, die de controle posten waren, kreeg men koffie en verzorging.

Het kon allemaal niet beter. De laatste wandelaars van de 60 km kwamen rond 19.00 uur weer binnen in het Berghuis. Iedereen was vol lof over de bepijling, de mooie routes en de start- en finishplaats, Restaurant Het Berghuis te Amerongen.

De foto’s ontvingen wij van een enthousiaste loopster!

 

Editie 2009

Uit: De Kaap/Stichtse Courant, woensdag 4 november 2009:

—-

Maarten Luther Wandeltocht vol verrassingen

AMERONGEN – Vele honderden wandelaars genoten op zaterdag 31 oktober (Hervormingsdag) van de interessante routes, de prachtkleuren van de heuvelrugnatuur en van de gastvrije kerkgebouwen langs de negende Maarten Luther Wandeltocht in de omgeving Amerongen. Liefst 1187 wandelsportliefhebbers, uit het hele land, verzamelden zich vanaf 6.30 uur op De Uithof bij de Andrieskerk. Daar schreef men in voor één van de wandeltrajecten. Er kon gekozen worden uit zes verschillende afstanden. Een wandeldag met veel verrassingen, onder een mooie herfstzon.

door Manus van Gent

De Stichting Maarten Luther Wandeltocht te Amerongen had voor de negende editie op deze zaterdag alles in het werk gesteld om de wandelaars een verrassend parcours te laten lopen.

Deelnemers werden warm gemaakt door advertenties en publicaties in vele wandel- en verenigingsbladen. De tocht zelf voerde langs mooie paden van de Heuvelrug, door authentieke dorpen en via zeven gastvrije kerken, die als controlepost en rustpunt waren opengesteld. De hele middag was er afwisselend orgelspel te beluisteren in de Andrieskerk, het eindpunt van alle afstandstochten.

De complete formule bleek goed aan te slaan: 1187 geregistreerde deelnemers, zo’n 50% meer dan vorig jaar. De organisatie was verheugd en rekende dit succes toe aan de publiciteitscampagne en vooral aan het heerlijk herfstweer, in combinatie met de gevarieerde wandeltocht over de Heuvelrug.

De kosten voor dit vriendelijk wandelevenement bedroegen €5,- per persoon, inclusief prestatiemedaille en registratie in het Wandel Kilometer Boekje van de Nederlandse wandelsportbond. In zo’n boekje kunnen dertig tochten gestempeld worden en sommige deelnemers hadden wel twintig boekjes vol. Deze fanaten liepen elk weekend een officiële tocht.

Wandelsport is populair geworden in Nederland, ook door de aanwas van nordic walkers. Voor deze tocht waren er routeboekjes met afstanden van 5, 10, 15, 20, 30 en 60 kilometer. Iedere leeftijd of conditie kon hiermee uit de voeten. De kerken bleken ook kameraadschappelijke ontmoetingsmomenten voor de wandelaars te zijn.

De langere afstandslopers waren ongemerkt wel 8 tot 10 uur onderweg. Maar zij genoten intens en goed getraind en geschoeid bleef deze inspanning vooral toch ontspanning.

Voor enkele deelnemers was het bezoek aan de kerk een emotionele ervaring. Een wandelaar bijvoorbeeld wilde even apart spreken met iemand van de organisatie: ,,Mag ik u wat vragen? Ik ben sinds ik een kleine jongen was, nooit meer in de kerk geweest. Het komt ineens allemaal weer terug. Dat ik aan de hand van mijn vader naar de kerk ging en daar meezong en stil zat. Ik kan er nu ineens gewoon om huilen. Wat vindt u? Zou ik weer regelmatig naar de kerk moeten gaan, of is dit gevoel aanstellerij?“ Het antwoord was: ,,Natuurlijk wel, de kerk is open voor iedereen”.

Volgend jaar de tiende Maarten Luther wandeltocht. Een bijzonder jubileum.

—-