Rondje Historie

Rondje Historie

Amerongen heeft een heel rijke en oude historie die teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. Amerongen lag aan de noordgrens van het Romeinse rijk. De ‘limes’, ofwel de aanduiding van de grens in het oude Romeinse rijk, werd gevormd door de Rijn, toen de Rhenus geheten. De Rijn liep vroeger strak onder Amerongen langs en is later gaan meanderen.

In het oude dorp Amerongen staan historische gebouwen als Kasteel Amerongen, de Andrieskerk en het Tabaksteeltmuseum. Het centrum is qua stratenpatroon nog geheel intact gebleven door de aanleg in 1934 van de rondweg om het oude dorp heen. Vroeger liep de hoofdweg van Utrecht naar Keulen dwars door het dorp: via de Utrechtsestraatweg en de Overstraat onder de Andrieskerk langs, door de Nederstraat, en via Buitenlust het dorp weer uit. Van die route willen we een monument maken. Kom daarom de historie via een Rondje Amerongen zelf bekijken. U bent van harte welkom in Amerongen, een waardevolle beleving!

Over ons

De stichting ‘Amerongen Inspireert’ faciliteert, stimuleert en bundelt de samenwerking tussen de Amerongse verenigingen, stichtingen en ondernemers die belang hebben bij toerisme. De stichting gebruikt daarbij de moderne communicatiemiddelen zoals deze website, Facebook en Twitter. Ook is op YouTube een mooie serie films te vinden!

Volg Amerongen Inspireert

Contact

Rein van Ee
Tel. 0343 – 45 20 28
Mobiel 06 – 108 05 241

rjvee@ziggo.nl