Actueel

Schade door windhoos in Leersum (bijgewerkt 22 okt 2021)

Op 18 juni heeft een valwind in Leersum nogal wat schade aangericht. Ook in de bossen bij het dorp zijn vele bomen gesneuveld. Inmiddels is een groot gedeelte van de bossen rond het Leersumse Veld weer opengesteld. Vanwege het gevaar voor bomen of takken die alsnog kunnen vallen, is een klein gebieden momenteel nog afgesloten voor publiek. De afsluiting heeft geen belangrijke gevolgen voor de Maarten Lutherwandeltocht op zaterdag 6 november, afgezien van een kleine routewijziging rond het Leersumse Veld voor de 20, 30 en 40 km.

Actuele stand van zaken t.a.v. de coronamaatregelen (22 okt 2021)

Vanaf september zijn de coronamaatregelen grotendeels afgeschaft zodat de georganiseerde wandeltochten weer doorgang kunnen vinden. Wel zijn enkele maatregelen nog steeds noodzakelijk en dienen deelnemers rekening te houden met mogelijk beperktere aanwezigheid van voorzieningen.

Het betekent onder meer dat deelname uitsluitend mogelijk is na online inschrijving en betaling vooraf. Om drukte en wachtrijen te vermijden vindt de inschrijving plaats in tijdslots van 0,5 uur, voor elk tijdslot is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De status van elke wandeltocht die wij organiseren staat aangegeven bij de betreffende wandeltocht. Zodra de online inschrijving open is zal er een link naar de inschrijfpagina worden geplaatst. Houd deze site in de gaten voor de meest actuele ontwikkelingen.

Nieuw: online inschrijven

Voor deelname aan onze georganiseerde wandeltochten moet je je van tevoren online inschrijven. Dit gaat via de website van de KWBN (Koninklijke Wandelbond Nederland).

Om drukte bij de start en langs de route te voorkomen gaat de inschrijving per tijdslot van een half uur. Je kunt dan alleen binnen dit tijdslot starten. Dit moet je bij je inschrijving aangeven. Lid van de KWBN? Houd je bondsnummer bij de hand. Je krijgt dan €1 korting bij de inschrijving.

 

Online inschrijving gesloten:

Maarten Luther wandeltocht – 6 november 2021 – Start tussen 7:00 – 13:00 uur –

 

Binnenkort:

Dit jaar geen tochten meer.

Belangrijke mededeling: om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te houden zijn er bij de georganiseerde wandeltochten een aantal aanpassingen in de werkwijze doorgevoerd. Voor jouw en onze veiligheid en gezondheid willen wij je op het volgende attenderen wanneer je gaat deelnemen aan één van onze wandeltochten:

  • Kom alleen binnen jouw gereserveerde tijdslot op de startlocatie. Ben je te vroeg? Wacht dan buiten op een rustige plek, of in je auto (als je met de auto bent gekomen).
  • Blijf thuis als je klachten hebt. Dit geldt ook wanneer iemand uit je huishouden of met wie je nauw contact hebt positief is getest op Covid-19.
  • Ga direct naar huis als je tijdens het evenement last krijgt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak. Meld jezelf wel even af en geef aan waarom je dat doet.
  • Houd gepaste afstand tot anderen en vermijd drukte.
  • Was regelmatig je handen, bij voorkeur met water en zeep.
  • Schud geen handen.

Onze wandeltochten zijn coronaproof, wij volgen het Protocol verantwoorde wandeltochten en –evenementen van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Deze zijn hier in te zien  (bovenste link onder ‘protocollen’).

Voor actuele informatie met betrekking tot de georganiseerde wandeltochten kun je ook terecht op de website van de Koninklijke Wandelbond Nederland.

Amerongen Inspireert is aangesloten bij de SGWB (Sticht Goobepijlingise Wandelsport Bond) en de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland). Alle georganiseerde wandeltochten van Amerongen Inspireert worden bij deze bonden aangemeld, en zijn ook te vinden in de landelijke wandelkalender in het boekje van wandel.nl en op www.wandel.nl. Alle tochten zijn gepijld.

Deelname is uitsluitend mogelijk door online inschrijving vooraf. Deze wordt enkele weken voorafgaand aan de wandeltocht geopend. De inschrijving sluit op de dag voorafgaand aan de wandeltocht om 21:00 uur. Hierboven kun je zien voor welke wandeltocht je je nu kunt inschrijven. Houd voor de andere wandeltochten deze website in de gaten.

Deelnamekosten: € 6,- p.p. Leden KWBN € 1,- korting. Let op: vanwege de coronamaatregelen moet je je van tevoren inschrijven en betalen. Zonder inschrijving kun je helaas niet deelnemen aan de wandeltocht!

Bij alle wandeltochten krijg je bij de online inschrijving een startbewijs (e-ticket). Dit moet je afdrukken en meenemen, aan de start moet deze worden gescand. Scannen vanaf een smartphone is ook mogelijk. Bij terugkomst kun je je wandelboekje laten stempelen. Bij sommige wandeltochten zijn controleposten waar je de startkaart laat stempelen en ontvang je een aandenken, meer informatie hierover vind je bij de betreffende wandeltocht. Veel wandelplezier!

Cunera pelgrimstocht 

Zaterdag 11 juni 2022 – ONDER VOORBEHOUD

Actueel: mogelijk wijziging en/of inkorting parcours vanwege nasleep windhoos Leersum. Meer info

Let op: Je kunt alleen meedoen als je je van tevoren online inschrijft! De online inschrijving sluit op vrijdag 10 juni om 21:00 uur.

Start: Het Berghuis Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen

Startbureau open van 7:00 tot 17:00 uur.

Inschrijven uitsluitend online, de inschrijving wordt ca. 4 weken voor de tochtdatum opengesteld.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstanden: 10, 20, en 30 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07:00 – 08:00
30 KM 07:30 – 11:00
20 KM 08:00 – 11:00
10 KM 09:00 – 13:00

sgwb-tz 2134

In de middeleeuwen werden grote pelgrimstochten gehouden van Wijk bij Duurstede via Amerongen naar Rhenen. Het pelgrimeren was een boetedoening, waarbij men bij het volbrengen een aflaat kreeg. De opdracht werd gegeven door de Bisschop van Utrecht, die een zomerpaleis had in Wijk bij Duurstede en in Rhenen.
De pelgrims kwamen van heinde en verre. Zij kwamen ook door Amerongen, waar in die begindagen van juni jaarlijks grote Cunerafeesten werden gehouden. De Andrieskerk was een rustplaats. Voor de kerk stond een café waar de pelgrims konden uitrusten. Ook werd er op de Hof bij de kerk een groot middeleeuws feest met een bourgondisch eten georganiseerd. Die manifestatie wordt nu jaarlijks als evenement met de pelgrims opgepakt.

De Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht

Zaterdag 27 augustus 2022 – ONDER VOORBEHOUD

Start: De Bergschuur bij restaurant het Berghuis, Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen
Inschrijven uitsluitend online, de inschrijving wordt 3-4 weken voor de dag van de wandeltocht opengesteld.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstand: 30 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km.

De route is gepijld.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07:00-9:00 uur
30 KM 08:00-11:00 uur

De eerstvolgende Grebbelinie wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 27 augustus 2022.

sgwb-tz 2144

Een prachtige wandeltocht door de Amerongse bossen naar het begin van de Slaperdijk, onderdeel van de Grebbelinie. De Grebbelinie is een verdedigingslinie die in de 18e en 19e eeuw werd aangelegd om Holland te beschermen tegen vijandige legers uit het oosten. Deze verdedigingslinie met bunkers, forten en loopgraven loopt vanaf Ochten aan de Waal tot Spakenburg aan de vroegere Zuiderzee. Via de Slaperdijk en Veenendaal vervolgt de tocht zijn weg over een gedeelte van de Grebbelinie, via onder meer het Fort aan de Buurtsteeg (bezoekerscentrum) en het Werk aan de Daatselaar. De terugweg voert ons door het dorpje Overberg. Via de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug op bijna 70 m boven N.A.P. (kuitenbijter!), komen we weer terug bij ons startpunt.

Zaterdag 6 november 2021

Let op: Je kunt alleen meedoen als je je van tevoren online inschrijft! Dit is nu mogelijk. De online inschrijving sluit om 21:00 uur op de dag voorafgaand aan de wandeltocht.

De Maarten Luther wandeltocht is een prachtige tocht door de herfstige bossen van de Utrechtse Heuvelrug, die in deze tijd op zijn mooist kleuren. Langs de route opent een aantal kerken in Overberg, Leersum en Amerongen haar deuren voor de wandelaars die daar langs komen. Ook kun je hier je wandelboekje laten stempelen. De tochten van 20, 30 en 40 km komen langs alle kerken (5 in totaal). De tocht van 10 komt door Amerongen en Leersum. Aan het eind van tocht (alle afstanden) wordt u getrakteerd op een bijzonder zicht op kasteel Amerongen.

Start: Het Berghuis Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen

Let op: Inschrijven en betalen kan uitsluitend online en van tevoren! Dit vanwege de coronamaatregelen. Voor meer uitleg, zie elders op deze pagina.

Let op: Wij kunnen niet garanderen dat alle kerken langs de route geopend zijn. De opening wordt door de kerkgemeenten zelf geregeld en is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstanden: 10, 20, 30 en 40 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km of 1x de 40 en 1x de 20 km.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07.00-08.00

40 KM 07.30-09.00

30 KM 07.30-10.00

20 KM 08.00-11.00

10 KM 09.00-13.00

De Maarten Luther wandeltocht wordt gehouden op de eerste zaterdag na hervormingsdag. Dit jaar is dat zaterdag 6 november 2021.

 

sgwb-tz 20113

De afstanden

10 km

Deze route gaat door het bos en langs de rand van Amerongen naar Leersum, en terug via Landgoed Zuylestein en door de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. Deze route komt langs twee van de vijf opengestelde kerken.

20 km

Deze route gaat door het prachtige Amerongse bos naar Overberg. Onderweg kom je langs vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je naar Leersum. Terug gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De 20 km is de kortste afstand die langs alle opengestelde kerken (5 in getal) komt.

30 km

Deze route gaat door het prachtige Amerongse bos en een stukje over de Elsterberg naar Overberg. Onderweg kom je langs vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je langs de Leersumse plassen naar Leersum. Terug gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De route komt langs alle opengestelde kerken (5 in getal).

40 km

Deze route begint met het prachtige Amerongse bos, gaat langs de Elsterberg en maakt een ommetje over de Plantage Willem III. Even verderop heb je een prachtig uitzicht over Kwintelooijen. Via Landgoed Prattenburg lopen we verder naar Overberg. Op dit eerste gedeelte van de wandeling kom je langs verschillende vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je langs de Leersumse plassen naar Leersum. Vervolgens gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De route komt langs alle opengestelde kerken (5 in getal).

60 km

Deze route is eerst de 40 km route en daarna de 20 km, of 2 keer de 30 km.

Bereikbaarheid
Buslijn 50 (“de mooiste buslijn van Nederland”) vanaf station Driebergen-Zeist, station Veenendaal De Klomp, of Wageningen busstation. Uitstappen bij de halte Amerongse Berg. De busrit duurt vanuit alle drie genoemde plaatsen ca 30 min. Restaurant Het Berghuis ligt op ca. 1200 m lopen van de halte Amerongse Berg, Café-restaurant Buitenlust op ca. 200 m. Voor het plannen van uw reis gaat u naar de OV reisplanner.
Parkeren
Toeristisch Overstappunt Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER Amerongen. Afstand tot Café-restaurant Buitenlust ca. 600 m, Restaurant Het Berghuis 800 m. Bij het Berghuis is parkeergelegenheid beperkt. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters.
Let op
Deelname aan de georganiseerd wandeltochten van Amerongen Inspireert is op eigen risico. Amerongen Inspireert aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid bij ongevallen, schade of het niet doorgaan van de wandeltocht. Bij verwachte extreme weersomstandigheden kan de organisatie besluiten de wandeltocht af te gelasten. Dit wordt uiterlijk enkele uren voor de starttijd op deze website bekend gemaakt.

Heeft u tip voor ons?

Vul dan het formulier in dan kunnen we uw tip plaatsen.