Georganiseerde wandeltochten

Amerongen Inspireert is aangesloten bij de SGWB (Sticht Gooise Wandelsport Bond) en de KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland). Alle georganiseerde wandeltochten van Amerongen Inspireert worden bij deze bonden aangemeld, en zijn ook te vinden in de landelijke wandelkalender in het boekje van wandel.nl en op www.wandel.nl. Alle tochten zijn gepijld.

Deelname is mogelijk door inschrijving op de startplaats. Deelnamekosten: € 6,- p.p. Leden KWBN / SGWB € 1,- korting. Let op: op de startplaats is geen mogelijkheid om te pinnen! Bij sommige wandelingen is deelname op voorinschrijving (incl. online betaling) mogelijk via www.wandel.nl. Deze mogelijkheid zal in de toekomst wellicht worden uitgebreid.

Bij alle wandeltochten ontvangt u bij inschrijving een startkaart en een routebeschrijving. Bij terugkomst ontvangt u een aandenken, en wie een wandelboekje heeft kan dit laten stempelen.

Romeinse Limes Wandeltocht

Zaterdag 9 mei 2020

Afstanden: 6,9 en 29,7 km
Startlocatie: Café Restaurant Buitenlust – Burg H. v.d. Boschstraat 13, 3959 CA Amerongen
Inschrijven vanaf 9.00 uur
De film “De Romein die deserteerde en een Amerongs meisje trouwde” wordt doorlopend vertoond
Er is Romeinse soep te koop en er is een leuke herinnering beschikbaar.

Cunera pelgrimstocht 

Dit is een wandeltocht die onder auspiciën van de wandelbonden SGWB (Stichts Gooise Wandelsport Bond) en KWBN (Koninklijke Wandel Bond Nederland) wordt gehouden.
Er wordt ook landelijke bekendheid aan deze tocht gegeven via wandelboekjes en op www.wandel.nl.

De eerstvolgende Cunera pelgrimstocht wordt gehouden op zaterdag 15 juni 2019.

Hieronder staan 6 wandelafstanden. Er is ook een afstand van 60 km, die is 2 x 30 km. Als beloning krijgen de deelnemers een aflaat.

In de middeleeuwen werden grote pelgrimstochten gehouden van Wijk bij Duurstede via Amerongen naar Rhenen. Het pelgrimeren was een boetedoening, waarbij men bij het volbrengen een aflaat kreeg. De opdracht werd gegeven door de Bisschop van Utrecht, die een zomerpaleis had in Wijk bij Duurstede en in Rhenen.
De pelgrims kwamen van heinde en verre. Zij kwamen ook door Amerongen, waar in die begindagen van juni jaarlijks grote Cunerafeesten werden gehouden. De Andrieskerk was een rustplaats. Voor de kerk stond een café waar de pelgrims konden uitrusten. Ook werd er op de Hof bij de kerk een groot middeleeuws feest met een bourgondisch eten georganiseerd. Die manifestatie wordt nu jaarlijks als evenement met de pelgrims opgepakt.

De Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht

Een prachtige wandeltocht door de Amerongse bossen naar het begin van de Slaperdijk, onderdeel van de Grebbelinie. De Grebbelinie is een verdedigingslinie die in de 18e en 19e eeuw werd aangelegd om Holland te beschermen tegen vijandige legers uit het oosten. Deze verdedigingslinie met bunkers, forten en loopgraven loopt vanaf Ochten aan de Waal tot Spakenburg aan de vroegere Zuiderzee. Via de Slaperdijk vervolgt de tocht zijn weg over een gedeelte van de Grebbelinie, via onder meer het Fort aan de Buurtsteeg (bezoekerscentrum) en het Werk aan de Daatselaar. De terugweg voert ons door het dorpje Overberg. Via het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug op bijna 70 m boven N.A.P. (Amerongse Berg) komen we weer terug bij ons startpunt.

Start: De Bergschuur bij restaurant Het Berghuis, Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen.

Lengte van de tocht: 27 km. De route is gepijld.

Inschrijven: tussen 07:00 en 12:00 uur in het Berghuis. Kosten: € 6,- p.p. Leden KWBN / SGWB € 1,- korting. Let op: er is geen mogelijkheid om te pinnen! Voorinschrijving incl. online betaling mogelijk via www.wandel.nl

De eerstvolgende Grebbelinie wandeltocht wordt gehouden in augustus 2020.

Maarten Luther wandeltocht

Dit is een wandeltocht die onder auspiciën van de wandelbonden SGWB (Stichts Gooise Wandel Bond) en KWBN (de Koninklijke Wandel Bond Nederland) wordt gehouden. Er wordt ook landelijke bekendheid aan deze tocht gegeven via wandelboekjes en op www.wandel.nl.

Start Het Berghuis Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen
Inschrijven vanaf 07.00 uur
Deelname kosten € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de bond.
Afstanden: 5-10-15-20 en 40 km. in het Berghuis

De eerstvolgende Maarten Luther wandeltocht wordt gehouden op de eerste zaterdag na hervormingsdag, en dat is 2 november 2019.

5 km

Deze route gaat een stukje door het bos en dan langs de bovenpolder van de Rijn door het dorp Amerongen.

10 km

Deze route gaat door het bos naar Leersum en dan via Landgoed Zuylestein door het dorp Amerongen.

15 km

Deze route gaat door het bos en via het Let de Stigterpad naar Leersum en door via Landgoed Zuylestein naar Amerongen.

20 km

Deze route gaat door het bos en het Veense fietspad richting Overberg. Dan door naar het Leersumse veld en naar Leerum, vervolgens via Landgoed Zuylestein door Amerongen.

40 km

Deze route gaat door het bos en het Veense fietspad richting Elst. Dan via het Let de Stigterpad via Landgoed Prattenburg naar Kwintelooijen en weer door Landgoed Prattenburg naar Overberg. Dan door naar het Leersumse veld en naar Leersum. Verder door het Landgoed Zuylestein naar Amerongen.

60 km

Deze route is eerst de 40 km route en daarna de 20 km.

Voorjaars Gouden Therapeutische Boswandeltocht

April 2020

Afstanden: 5,9 en 15,2 km
Startlocatie: Café Restaurant Buitenlust – Burg. H. v.d. Boschstraat 13, 3958 CA Amerongen
Inschrijven vanaf 9.00 uur

Kosten: € 6,00 met reductie € 1,00 voor leden van de wandelbond.

Deelnemers krijgen een beschrijving van de therapeutische oefeningen tijdens de wandeling mee.

Tegen extra kosten kunt u deze tocht lopen onder begeleiding van een wandelcoach die de therapeutische oefeningen met u doet. Let op: hiervoor zijn slechts beperkt plaatsen beschikbaar aangezien de groep niet te groot kan zijn. Reserveren wordt daarom aanbevolen.

Wij raden u aan rustig de tijd te nemen voor de oefeningen onderweg en er rekening mee te houden dat de wandeling langer zal duren.

Najaars Gouden Therapeutische Boswandeltocht

Zaterdag 5 oktober 2019

Afstanden: 5,9 en 15,2 km
Startlocatie: Café Restaurant Buitenlust – Burg. H. v.d. Boschstraat 13, 3958 CA Amerongen
Inschrijven vanaf 9.00 uur
Kosten: € 6,00 met reductie € 1,00 voor leden van de wandelbond.

Deelnemers krijgen een beschrijving van de therapeutische oefeningen tijdens de wandeling mee.

Tegen extra kosten kunt u deze tocht lopen onder begeleiding van een wandelcoach die de therapeutische oefeningen met u doet. Let op: hiervoor zijn slechts beperkt plaatsen beschikbaar aangezien de groep niet te groot kan zijn. Reserveren wordt daarom aanbevolen.

Wij raden u aan rustig de tijd te nemen voor de oefeningen onderweg en er rekening mee te houden dat de wandeling langer zal duren.

Bereikbaarheid
Buslijn 50 (“de mooiste buslijn van Nederland”) vanaf station Driebergen-Zeist, station Veenendaal De Klomp, of Wageningen busstation. Uitstappen bij de halte Amerongse Berg. De busrit duurt vanuit alle drie genoemde plaatsen ca 30 min. Restaurant Het Berghuis ligt op ca. 1200 m lopen van de halte Amerongse Berg, Café-restaurant Buitenlust op ca. 200 m. Voor het plannen van uw reis gaat u naar de OV reisplanner.
Parkeren
Toeristisch Overstappunt Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER Amerongen. Afstand tot Café-restaurant Buitenlust ca. 600 m, Restaurant Het Berghuis 800 m. Bij het Berghuis is parkeergelegenheid beperkt. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters.
Let op
Deelname aan de georganiseerd wandeltochten van Amerongen Inspireert is op eigen risico. Amerongen Inspireert aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid bij ongevallen, schade of het niet doorgaan van de wandeltocht. Bij verwachte extreme weersomstandigheden kan de organisatie besluiten de wandeltocht af te gelasten. Dit wordt uiterlijk enkele uren voor de starttijd op deze website bekend gemaakt.

Heeft u tip voor ons?

Vul dan het formulier in dan kunnen we uw tip plaatsen.