Actueel

Amerongen Inspireert stopt met organiseren wandeltochten (bijgewerkt 18 januari 2022)

Door een gebrek aan vrijwilligers heeft Amerongen Inspireert helaas moeten besluiten te stoppen met het organiseren van wandeltochten. De voor 2022 geplande wandeltochten zijn daarom geschrapt. Er is reeds contact gelegd met een wandelsportorganisatie in de buurt die mogelijk geïnteresseerd is om één of meer van de de georganiseerde wandeltochten van Amerongen Inspireert over te nemen. Voor 2022 gaat dit sowieso niet meer lukken, maar mogelijk wel in 2023 of daarna. Zodra wij te zijner tijd meer duidelijkheid hierover hebben zullen wij dat op deze melden.

Cunera pelgrimstocht 

Zaterdag 11 juni 2022 – AFGELAST

Actueel: Deze tocht wordt in 2022 niet georganiseerd vanwege gebrek aan vrijwilligers.

Start: Het Berghuis Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen

Startbureau open van 7:00 tot 17:00 uur.

Inschrijven uitsluitend online, de inschrijving wordt ca. 4 weken voor de tochtdatum opengesteld.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstanden: 10, 20, en 30 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07:00 – 08:00
30 KM 07:30 – 11:00
20 KM 08:00 – 11:00
10 KM 09:00 – 13:00

sgwb-tz 2134

In de middeleeuwen werden grote pelgrimstochten gehouden van Wijk bij Duurstede via Amerongen naar Rhenen. Het pelgrimeren was een boetedoening, waarbij men bij het volbrengen een aflaat kreeg. De opdracht werd gegeven door de Bisschop van Utrecht, die een zomerpaleis had in Wijk bij Duurstede en in Rhenen.
De pelgrims kwamen van heinde en verre. Zij kwamen ook door Amerongen, waar in die begindagen van juni jaarlijks grote Cunerafeesten werden gehouden. De Andrieskerk was een rustplaats. Voor de kerk stond een café waar de pelgrims konden uitrusten. Ook werd er op de Hof bij de kerk een groot middeleeuws feest met een bourgondisch eten georganiseerd. Die manifestatie wordt nu jaarlijks als evenement met de pelgrims opgepakt.

De Grebbelinie Bunker en Forten Wandeltocht

Zaterdag 27 augustus 2022 – AFGELAST

Actueel: Deze tocht wordt in 2022 niet georganiseerd vanwege gebrek aan vrijwilligers.

Start: De Bergschuur bij restaurant het Berghuis, Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen
Inschrijven uitsluitend online, de inschrijving wordt 3-4 weken voor de dag van de wandeltocht opengesteld.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstand: 30 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km.

De route is gepijld.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07:00-9:00 uur
30 KM 08:00-11:00 uur

De eerstvolgende Grebbelinie wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 27 augustus 2022.

sgwb-tz 2144

Een prachtige wandeltocht door de Amerongse bossen naar het begin van de Slaperdijk, onderdeel van de Grebbelinie. De Grebbelinie is een verdedigingslinie die in de 18e en 19e eeuw werd aangelegd om Holland te beschermen tegen vijandige legers uit het oosten. Deze verdedigingslinie met bunkers, forten en loopgraven loopt vanaf Ochten aan de Waal tot Spakenburg aan de vroegere Zuiderzee. Via de Slaperdijk en Veenendaal vervolgt de tocht zijn weg over een gedeelte van de Grebbelinie, via onder meer het Fort aan de Buurtsteeg (bezoekerscentrum) en het Werk aan de Daatselaar. De terugweg voert ons door het dorpje Overberg. Via de Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug op bijna 70 m boven N.A.P. (kuitenbijter!), komen we weer terug bij ons startpunt.

Zaterdag 5 november 2022 – AFGELAST

Actueel: Deze tocht wordt in 2022 niet georganiseerd vanwege gebrek aan vrijwilligers.

Let op: Je kunt alleen meedoen als je je van tevoren online inschrijft! De online inschrijving sluit om 21:00 uur op de dag voorafgaand aan de wandeltocht.

De Maarten Luther wandeltocht is een prachtige tocht door de herfstige bossen van de Utrechtse Heuvelrug, die in deze tijd op zijn mooist kleuren. Langs de route opent een aantal kerken in Overberg, Leersum en Amerongen haar deuren voor de wandelaars die daar langs komen. Ook kun je hier je wandelboekje laten stempelen. De tochten van 20, 30 en 40 km komen langs alle kerken (5 in totaal). De tocht van 10 komt door Amerongen en Leersum. Aan het eind van tocht (alle afstanden) wordt u getrakteerd op een bijzonder zicht op kasteel Amerongen.

Start: Het Berghuis Veenseweg 28, 3958 ET Amerongen

Let op: Inschrijven en betalen kan uitsluitend online en van tevoren! Dit vanwege de coronamaatregelen. Voor meer uitleg, zie elders op deze pagina.

Let op: Wij kunnen niet garanderen dat alle kerken langs de route geopend zijn. De opening wordt door de kerkgemeenten zelf geregeld en is afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Deelnamekosten: € 6,00 met € 1,00 korting voor leden van de wandelsportbonden.
Afstanden: 10, 20, 30 en 40 km.

Een tocht van 60 km is ook mogelijk. U wandelt dan 2 keer de 30 km of 1x de 40 en 1x de 20 km.

De starttijden zijn als volgt:

60 KM 07.00-08.00

40 KM 07.30-09.00

30 KM 07.30-10.00

20 KM 08.00-11.00

10 KM 09.00-13.00

De Maarten Luther wandeltocht wordt gehouden op de eerste zaterdag na hervormingsdag. Dit jaar is dat zaterdag 6 november 2021.

 

sgwb-tz 20113

De afstanden

10 km

Deze route gaat door het bos en langs de rand van Amerongen naar Leersum, en terug via Landgoed Zuylestein en door de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. Deze route komt langs twee van de vijf opengestelde kerken.

20 km

Deze route gaat door het prachtige Amerongse bos naar Overberg. Onderweg kom je langs vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je naar Leersum. Terug gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De 20 km is de kortste afstand die langs alle opengestelde kerken (5 in getal) komt.

30 km

Deze route gaat door het prachtige Amerongse bos en een stukje over de Elsterberg naar Overberg. Onderweg kom je langs vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je langs de Leersumse plassen naar Leersum. Terug gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De route komt langs alle opengestelde kerken (5 in getal).

40 km

Deze route begint met het prachtige Amerongse bos, gaat langs de Elsterberg en maakt een ommetje over de Plantage Willem III. Even verderop heb je een prachtig uitzicht over Kwintelooijen. Via Landgoed Prattenburg lopen we verder naar Overberg. Op dit eerste gedeelte van de wandeling kom je langs verschillende vergezichten op zowel het Rivierenland als de Gelderse Vallei. Na Overberg loop je enkele kilometers over rustige weggetjes door agrarisch gebied in de Gelderse Vallei. Dan bereik je het Leersumse veld en loop je langs de Leersumse plassen naar Leersum. Vervolgens gaat het via Landgoed Zuylestein naar de oude dorpskern van Amerongen, met een rondgang door de tuinen van Kasteel Amerongen. De route komt langs alle opengestelde kerken (5 in getal).

60 km

Deze route is eerst de 40 km route en daarna de 20 km, of 2 keer de 30 km.

Bereikbaarheid
Buslijn 50 (“de mooiste buslijn van Nederland”) vanaf station Driebergen-Zeist, station Veenendaal De Klomp, of Wageningen busstation. Uitstappen bij de halte Amerongse Berg. De busrit duurt vanuit alle drie genoemde plaatsen ca 30 min. Restaurant Het Berghuis ligt op ca. 1200 m lopen van de halte Amerongse Berg, Café-restaurant Buitenlust op ca. 200 m. Voor het plannen van uw reis gaat u naar de OV reisplanner.
Parkeren
Toeristisch Overstappunt Burgwal, Burgwal 1, 3958 ER Amerongen. Afstand tot Café-restaurant Buitenlust ca. 600 m, Restaurant Het Berghuis 800 m. Bij het Berghuis is parkeergelegenheid beperkt. Volg de aanwijzingen van de parkeerwachters.
Let op
Deelname aan de georganiseerd wandeltochten van Amerongen Inspireert is op eigen risico. Amerongen Inspireert aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid bij ongevallen, schade of het niet doorgaan van de wandeltocht. Bij verwachte extreme weersomstandigheden kan de organisatie besluiten de wandeltocht af te gelasten. Dit wordt uiterlijk enkele uren voor de starttijd op deze website bekend gemaakt.

Heeft u tip voor ons?

Vul dan het formulier in dan kunnen we uw tip plaatsen.