Wandeling Zanderij Maarn zaterdag 27 november

Wat doet die diepe waterplas daar op de Utrechtse Heuvelrug?

Waarom zijn wij blij met de lelijke mast op het stenen eiland?

Waar is het mooiste plekje in deze zandafgraving?

Wie kent de geschiedenis van dit bijzondere natuurgebied?

Welke planten en dieren kunnen wij hier tegen komen?

Zomaar een aantal vragen, waarop het antwoord zal worden gevonden tijdens een wandeling in het prachtige natuurgebied Zanderij. Als u meegaat met een gids van Utrechts Landschap zult u verbaasd staan over de unieke geschiedenis van dit bijzondere beschermde gebied. Deze geschiedenis is uitermate boeiend en er is in dit nu stille gebied een geweldige bedrijvigheid geweest die je daar niet verwacht zou hebben. Misschien heeft u er ooit gezwommen of uw dienstplicht vervuld. Wellicht heeft u een heel oud familielid gekend die er nog voor een schamel loontje grond heeft moeten verzetten.

Niet alleen de geschiedenis van het gebied komt aan de orde, maar ook de natuur eist onze aandacht op. Els, wilg, populier, maar ook grove den, eik en natuurlijk de berk komen wij tegen. Mossen, varens en kruidachtige planten, maar zeker ook de grote variatie aan paddenstoelen is de moeite waard. De gids weet ze te vinden: de mooie berkenboleet, roodporiehoutzwam, elfenbankje, amanieten en nog veel meer. Ook het bekertjesmos is de moeite waard om bij stil te staan. Het is nooit voorspelbaar wat wij zullen aantreffen op een wandeling eind november. Misschien wel de dodemansvingers. Als je ze ziet begrijp je de sinistere naam. Voor het goede begrip: dodemansvingers of houtknotszwam is een interessante paddenstoel.

Als u mee wilt wandelen kunt u zich opgeven op de site van Utrechts Landschap: https://utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/108708

Als de nieuwste Corona maatregelen het toelaten vertrekken wij op zaterdag 27 november om 10:00 uur vanaf de parkeerplaats Groene Entree Zanderij aan de Bergweg in Maarn. Deelname is gratis. Omdat de wandeling begint en eindigt met een niet al te makkelijke trap is de wandeling niet geschikt voor rolstoel en/of kinderwagen.

Contact

Klepperman Weekbericht

Ook op de hoogte blijven van het laatste Amerongse nieuws?
Meld u hieronder aan op onze mailinglijst.