Over het middeleeuws banket
Onder de naam Medieval Banquet is deze stijl van dineren in Engeland al heel lang heel populair.
Ook in de middeleeuwen werd er natuurlijk op deze manier gegeten door ridders, schildknapen en minstrelen. Dit soort ‘banquets’ werd vaak opgevrolijkt door troubadours en narren, met zang, dans en muziek. Ook leuk om te weten: deze avonden stonden onder leiding van een graaf die het zout beheerde. Zout was immers schaars, waardoor het ook als betaalmiddel werd gebruikt. Op het menu stond meestal speenvarken en brood, dat werd weggespoeld met water, maar zeker ook met honingwijn en bier. Dat dit de danslust van de gasten verhoogde, mag duidelijk zijn …
Het middeleeuws banket in Amerongen
Ongeveer zoals hierboven beschreven, verloopt ook het drie uur durende middeleeuwse banket in Amerongen. Deze belevenis past geheel in de oude historie van ons dorp. Ook hier werden in de middeleeuwen banketten gehouden. Op deze wijze deden de graven iets terug voor de inspanningen die de Amerongers elk jaar op hun landerijen verrichtten.
Op de avond wordt door de troubadour een ‘graaf’ of ‘gravin’ uit de deelnemers gekozen. Die beheert dan voor die avond het zout. De deelnemers aan het banket moeten hun zout dus bij hem of haar halen. Dit natuurlijk na goedkeuring van de graaf of gravin!