Amerongen Inspireert stelt zich ten doel de leefbaarheid en de levendigheid van Amerongen te bevorderen. Op deze site vind u wat er allemaal te doen is in Amerongen. Welkom! Wij werken samen met Wegwijs in Amerongen.

Elke dinsdagochtend Zoute Inval

Heb je zin om (nieuwe) mensen te ontmoeten? Of met anderen gezellig een kopje koffie of thee te drinken?

Hou je van spelletjes en/of creatieve activiteiten? Kom dan naar de Zoute Inval in De Proloog Amerongen. Een gezellige en open sfeer, iedereen is van harte welkom! Een aantal keer per jaar wordt er een leuke activiteit of workshop georganiseerd. Vanaf 22 november elke dinsdagochtend van 10.00 – 12.00 uur € 1,50 voor koffie/thee

Zaterdag 26 november Winterfair Amerongen

Zaterdag 26 november a.s. vindt er in het oude dorp van Amerongen een Winterfair plaats van 14.00 tot 19.00 uur.

Met meer dan 80 standhouders is de Winterfair groter dan ooit. Naast de vele leuke kramen van winterdekens tot kerststukjes en lekkernijen en is ook voor de kinderen een leuke zweefmolen en een springkussen. Er kan zelfs een leuke familiefoto gemaakt worden op een heuse arrenslee. Komt u ook een kijkje nemen? LET OP! Kom zoveel mogelijk lopend of met de fiets en parkeer alleen op de daarvoor bestemde locaties. Zie ook www.winterfairamerongen.nl

3 december: wandelen in het Amerongse Bos

In het bos is het stil. Veel van de loofbomen hebben hun blad verloren en zijn in rust.

De natuur verstilt en ook de dieren komen tot rust, sommigen beginnen aan hun winterslaap. Alles ademt herfst en maakt zich op voor de winter. Toch is er hier en daar nog groen. Bijvoorbeeld van de naaldbomen die met uitzondering van de larix hun groene naalden behouden.

Dit is ook de tijd voor bosbeheer en -onderhoud. Sommige bomen zijn gemerkt met een witte of rode stip of streep. Dit heeft te maken met de boswerkzaamheden die gaan plaatsvinden. Dat is meteen ook de rode draad die door deze wandeling heen loopt. Behalve dat het natuurlijk zal gaan over al het moois dat er in onze natuur te zien en beleven valt zullen de gidsen u tijdens de wandeling vertellen over het nut en de bedoeling van verantwoord bosbeheer en -onderhoud, uitgevoerd door Utrechts Landschap, wat daarbij regelmatig geassisteerd wordt door de vrijwilligers Bosgroep van het Amerongse Bos.

Als u hier meer over wil weten raden wij u aan met deze wandeling mee te gaan. De start van de wandeling is om 13.30 uur vanaf het Informatiecentrum van Utrechts Landschap aan de Veenseweg 8 in Amerongen. Deelname is gratis, maar omdat er maximaal 20 personen mee kunnen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kunt u doen door te klikken op deze link:

https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/excursie/natuurwandeling-amerongse-bos-2

Het informatiecentrum is prima bereikbaar met het openbaar vervoer: vanaf Driebergen-Zeist, Veenendaal of Wageningen met bus 50 naar Amerongen, uitstappen bij halte “Amerongse Berg”. Vanaf hier is het ca. 500 m lopen. Komt u met de auto, dan kunt u parkeren op de parkeerplaats van Groene Entree de Burgwal.

Amerongse Bosboemel genomineerd voor het Utrechts Heuvelrug Compliment

De Gemeente Utrechtse Heuvelrug reikt ieder jaar tijdens de jaarlijks vrijwilligersbijeenkomst de prijzen Pluim op de Hoed (individuele prijs) en het Utrechts Heuvelrug Compliment (groepsprijs) uit.

Ter gelegenheid daarvan wordt een gezellige lunchbijeenkomst voor vrijwilligers georganiseerd in de hal van het Cultuurhuis in Doorn. Hiermee wil de Gemeente Utrechtse Heuvelrug haar waardering tonen voor het belangrijke werk dat ook het afgelopen jaar weer door de vele vrijwilligers binnen onze gemeente is verzet. Dit jaar is deze bijeenkomst gepland op 26 november en de Amerongse Bosboemel is als één van de drie kandidaten genomineerd voor het Utrechts Heuvelrug Compliment.

Uiteraard zijn de vrijwilligers van de Bosboemel als onderdeel van het Vrijwilligersteam Amerongse Bos beretrots op deze nominatie. En terecht, want de Bosboemel heeft tijdens het afgelopen seizoen, dat liep van half maart tot half oktober, ondanks een moeizame start vanwege corona, meer dan 330 personen met een mobiele beperking laten genieten van de mooie natuur in de Amerongse bossen.

Hiermee is duidelijk geworden dat de Bosboemel echt voorziet in een behoefte omdat hierdoor mensen die al jaren niet meer in de bossen zijn geweest, nu toch de mogelijkheid hebben om alsnog de heilzame werking van een verblijf in de vrije natuur te ondergaan.

Ook het komend seizoen, dat half april 2023 zal starten, zal de Bosboemel weer in actie komen. Op deze plaats en in de plaatselijke pers zal hierover tijdig bericht worden en kunnen belangstellenden weer een plaatsje reserveren voor een heerlijk ritje door het Amerongse Bos.

Amerongen ligt in het centrum van het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Veel fiets- en wandelroutes lopen dan ook door Amerongen.

Kasteel Amerongen accentueert de rijke historie.

Amerongen heeft een historie die heel lang teruggaat.