Actueel

* Coronamaatregelen versoepeld, georganiseerde wandelingen weer toegestaan, met enkele aanpassingen.

* Maarten Lutherwandeltocht gaat door, klik hier voor meer informatie

Wandelen in Amerongen

Amerongen wordt omringd door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, met een rijke afwisseling aan landschappen. De Utrechtse Heuvelrug zelf natuurlijk waar je eindeloos door de uitgestrekte bossen kunt dwalen, maar ook de uiterwaarden langs de Rijn, en het eeuwenoude, kleinschalige slagenlandschap rond de Langbroekerwetering, waar de 20e eeuwse ruilverkavelingen goeddeels aan voorbij zijn gegaan. In dat laatste gebied liggen vele kastelen en landgoederen. Tot slot is ook Amerongen zelf, met zijn kasteel en omliggende pittoreske straatjes een wandeling waard.

Amerongen ligt centraal in Nederland, is prima bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt een aantal fijne horecagelegenheden. Dit alles maakt Amerongen uitermate geschikt als startpunt voor een wandeling. Er is voor elk wat wils, een korte of lange wandeling, langs cultuurhistorisch interessante plekken of door de ruige natuur, over goed begaanbare paden of over klompenpaden of kleine bospaadjes heuvel op, heuvel af.

Als inwoners van Amerongen dragen wij wandelen een warm hart toe, omdat het een gezonde bezigheid is die weinig of geen schade toebrengt aan natuur en milieu. Dit is ook de reden waarom wij in Amerongen werken aan de totstandkoming van een wandelcentrum, in samenwerking met de wandelsportbonden.

Belangrijke mededeling: in verband met het risico van verspreiding van het coronavirus wordt u wanneer u gaat wandelen verzocht zich te houden aan de richtlijnen die door het RIVM zijn gegeven. Dit betekent onder meer: vermijd drukte, wandel niet in groepen en houd waar nodig afstand tot elkaar.

Voor de georganiseerde wandeltochten is er goed nieuws: deze zullen weer van start gaan, zij het in aangepaste vorm. Wij volgen hierbij het Protocol verantwoorde wandeltochten en –evenementen van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN). Dit najaar zal er nog één wandeltocht georganiseerd worden: de Maarten Lutherwandeltocht op 6 november 2021.  Voor actuele informatie met betrekking tot de georganiseerde wandeltochten kunt u ook terecht op de website van de Koninklijke Wandelbond Nederland. De belangrijkste wijziging is dat er voor deelname van tevoren een tijdslot gereserveerd moet worden. Dit kan online via deze website. Voor de Maarten Lutherwandeltocht is de online inschrijving open tot 5 november 21:00 uur. Houd deze website in de gaten voor de actuele stand van zaken.

Wanneer u individueel wilt gaan wandelen in Amerongen, kom dan zo veel mogelijk lopend of fietsend. Wij vragen u daarbij vriendelijk om de geldende coronaregels in acht te nemen en drukte te vermijden.

Voor actuele informatie over het coronavirus in het algemeen kunt u terecht op de website van het RIVM.

Nu inschrijven:

Maarten Lutherwandeltocht – 6 november 2021 – Start tussen 7:00 – 13:00 uur – ONLINE INSCHRIJVING GESLOTEN

 

Binnenkort:

Dit jaar geen tochten meer.

Wandelcentrum Amerongen

Wandelend genieten in Amerongen… Ook voor mensen met een beperking.

Het dorp Amerongen ligt midden in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug met een rijke afwisseling in landschappen, zoals de beboste stuwwal en het rivierenland. Net buiten Amerongen ligt de Amerongse Berg, met 69,3 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Hier bij Amerongen Inspireert vind je circa 25 beschreven wandelroutes in en rondom Amerongen. In het oude dorp ligt Hotel Café Restaurant Buitenlust. Dat is de centrale plaats van het wandelcentrum. Hier kun je één van de uitgeschreven wandelroutes uitkiezen. Bovendien kun je in de webwinkel kijken bij de arrangementen voor een dag of meerdere dagen wandelen in Amerongen. Geniet van de mooie omgeving door een mooie wandeling te maken. Het bos zoekt wandelaars!

Amerongen staat bekend om haar NATUUR, CULTUUR EN HISTORIE, o.a. door Kasteel Amerongen.

Startplaatsen wandeltochten

Restaurant Buitenlust

Buitenlust

Wandeling van Buitenlust
naar Het Berghuis – 1 km

LA – vanuit de uitgang van Buitenlust
RD – de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat
RA – op de N225 hoofdweg
LA – op oversteekplaats
RA – direct rechtsaf op het fietspad
LA – Veenseweg
RD – asfaltweg wordt zandpad
RD – langs de slagboom
Einde bij Het Berghuis

Bosrestaurant Het Berghuis

berghuis-amerongen

Wandeling van Het Berghuis naar Buitenlust – 1 km

RA – bij de slagboom
RD – op asfaltweg
RA – op de N225 hoofdweg
LA – op oversteekplaats
LA – de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat op
Einde bij Buitenlust

TOP Burgwal

AmerongenInspireert-TOP

Bij het TOP Burgwal (Toeristisch Overstappunt) starten de volgende wandelroutes:

  • het Cotlanden klompenpad
  • 5 paaltjesroutes die met kleuren zijn aangegeven

Wandelmogelijkheden

Wil je gaan wandelen in Amerongen? Er zijn vele beschreven en bewegwijzerde routes te vinden. Op deze website willen we een zo compleet mogelijk overzicht geven van alle beschikbare wandelroutes. Heb je een route ontdekt die je hier niet ziet? Laat het ons dan weten via info@amerongeninspireert.nl

De wandeltochten zijn te verdelen in individuele routes en georganiseerde tochten. Een overzicht vind je via onderstaande links.

Ga naar de Individuele wandelroutes

Ga naar de Georganiseerde wandeltochten

Wandelsportcentrum

Wandelsportcentrum voor de echte wandelliefhebbers.

Wandelen mag zich verheugen in een toenemende populariteit. Het is gebleken dat er behoefte is aan een wandelsportcentrum waar de wandelliefhebber terecht kan voor alle vragen met betrekking tot de wandelsport. Een wandelsportcentrum biedt bijvoorbeeld onder meer workshops en trainingen voor de echte wandelsportbeoefenaar. Amerongen Inspireert heeft het plan opgevat om in Amerongen een dergelijk ‘wandelcentrum’ tot stand te brengen.  De komende tijd zullen we wellicht meer hierover horen.

Heeft u tip voor ons?

Vul dan het formulier in dan kunnen we uw tip plaatsen.