Actueel

* Door een gebrek aan vrijwilligers heeft Amerongen Inspireert moeten besluiten te stoppen met het organiseren van wandeltochten. De voor 2022 geplande wandeltochten zijn daarom geschrapt.

Wandelen in Amerongen

Amerongen wordt omringd door het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, met een rijke afwisseling aan landschappen. De Utrechtse Heuvelrug zelf natuurlijk waar je eindeloos door de uitgestrekte bossen kunt dwalen, maar ook de uiterwaarden langs de Rijn, en het eeuwenoude, kleinschalige slagenlandschap rond de Langbroekerwetering, waar de 20e eeuwse ruilverkavelingen goeddeels aan voorbij zijn gegaan. In dat laatste gebied liggen vele kastelen en landgoederen. Tot slot is ook Amerongen zelf, met zijn kasteel en omliggende pittoreske straatjes een wandeling waard.

Amerongen ligt centraal in Nederland, is prima bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt een aantal fijne horecagelegenheden. Dit alles maakt Amerongen uitermate geschikt als startpunt voor een wandeling. Er is voor elk wat wils, een korte of lange wandeling, langs cultuurhistorisch interessante plekken of door de ruige natuur, over goed begaanbare paden of over klompenpaden of kleine bospaadjes heuvel op, heuvel af.

Belangrijke mededeling:

De meeste beperkende maatregelen i.v.m. het coronavirus zijn ingetrokken. Voor wandeltochten zijn er dus geen beperkingen meer.

Het is natuurlijk niet helemaal uitgesloten dat het virus weer een keer de kop opsteekt. Voor actuele informatie over het coronavirus kunt u terecht op de website van het RIVM.

Op bovengenoemde website vindt u ook informatie over tekenbeten. Wij raden u aan om na een wandeling in het zomerhalfjaar uw lichaam te controleren op teken, en indien aanwezig deze binnen 24 uur te verwijderen.

Wandelcentrum Amerongen

Wandelend genieten in Amerongen… Ook voor mensen met een beperking.

Het dorp Amerongen ligt midden in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug met een rijke afwisseling in landschappen, zoals de beboste stuwwal en het rivierenland. Net buiten Amerongen ligt de Amerongse Berg, met 69,3 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Hier bij Amerongen Inspireert vind je circa 25 beschreven wandelroutes in en rondom Amerongen. In het oude dorp ligt Hotel Café Restaurant Buitenlust. Dat is de centrale plaats van het wandelcentrum. Hier kun je één van de uitgeschreven wandelroutes uitkiezen. Bovendien kun je in de webwinkel kijken bij de arrangementen voor een dag of meerdere dagen wandelen in Amerongen. Geniet van de mooie omgeving door een mooie wandeling te maken. Het bos zoekt wandelaars!

Amerongen staat bekend om haar NATUUR, CULTUUR EN HISTORIE, o.a. door Kasteel Amerongen.

Startplaatsen wandeltochten

Restaurant Buitenlust

Buitenlust

Wandeling van Buitenlust
naar Het Berghuis – 1 km

LA – vanuit de uitgang van Buitenlust
RD – de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat
RA – op de N225 hoofdweg
LA – op oversteekplaats
RA – direct rechtsaf op het fietspad
LA – Veenseweg
RD – asfaltweg wordt zandpad
RD – langs de slagboom
Einde bij Het Berghuis

Bosrestaurant Het Berghuis

berghuis-amerongen

Wandeling van Het Berghuis naar Buitenlust – 1 km

RA – bij de slagboom
RD – op asfaltweg
RA – op de N225 hoofdweg
LA – op oversteekplaats
LA – de Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat op
Einde bij Buitenlust

TOP Burgwal

AmerongenInspireert-TOP

Bij het TOP Burgwal (Toeristisch Overstappunt) starten de volgende wandelroutes:

  • het Cotlanden klompenpad
  • 5 paaltjesroutes die met kleuren zijn aangegeven

Wandelmogelijkheden

Wil je gaan wandelen in Amerongen? Er zijn vele beschreven en bewegwijzerde routes te vinden. Op deze website willen we een zo compleet mogelijk overzicht geven van alle beschikbare wandelroutes. Heb je een route ontdekt die je hier niet ziet? Laat het ons dan weten via info@amerongeninspireert.nl

De wandeltochten zijn te verdelen in individuele routes en georganiseerde tochten. Een overzicht vind je via onderstaande links.

Ga naar de Individuele wandelroutes

Heeft u tip voor ons?

Vul dan het formulier in dan kunnen we uw tip plaatsen.